KİŞİSEL GÜVENİ GELİŞTİRMEK
Sunumunu yaptığımız Kişisel Güveni Geliştirmek adlı kitap , 1997 yılında basılmış olup, yazarı Sue Bishop ‘ tur. Kitapta hem günlük hayatımızda hem iş hayatında karşılaştığımız ve bazen de yaptığımız güvenli ve güvensiz davranışlardan örnekler bulunmaktadır. Bu örnekler çok sayıda uygulama ile de desteklenmiştir. 12 bölümden oluşan kitabın en göze çarpan özelliği de okuyucuya sık sık kendini sorgulatmasıdır. Okuyucuya yönelttiği soruların cevaplarına göre çeşitli yorumlar yapmış, bunları paylaşarak uygulamaları beslemiştir. Bölümlerden kısaca bahsedecak olursak ;
BÖLÜM 1: OLMAK YA DA OLMAMAK
Yazar bu bölümde doğduğumuz andan itibaren geçen 6 aylık periyotta 2 tür davranışın bizi şekilllendirdiğini söylemektedir. Bunlardan ilki istekte bulunan yani agresif, diğeri ise bağımlı yani pasif davranıştır. İlerleyen süreçte ise hayatımızda şartlandırıldığımızı ve önceden özgürce dile getirdiğimiz hayır ları artık yeterince açık dillendiremediğimizi vurgulamaktadır. Başkalarının yönlendirmeleriyle oluşan doğruların da bizi güvenden uzak tuttuğunu ve istemediğimiz, içinde bulanmaktan hoşlanmadığımız durumların , bizi güvensizliğe sürüklediğini belirtiyor
BÖLÜM 2:GÜVENLİ DAVRANMAYA HAZIRLANIN
Peki bu güvensizlik nasıl oluyor? Doğru sözcükleri seçtiğimziden emin miyiz? Yazarımız, konuşurken doğru sözcükleri seçmiş olsak bile; stresin; yanlış ses tonu, uygun olmayan yüz ifadesi veya yanlış duruş sergilememize neden olduğundan bahsediyor. Gerginliğimizi kontrol altına alabilmemiz içn de bize 2 yöntem sunuyor. Bunlardan ilki; bütün kaslarımızı sıkıp birkaç saniye sonra bırakmak. Bunun uygulanabilirliği de son derece fazla.
BÖLÜM 3: OLUMLU DÜŞÜNCE
Yazar bu konuda 3 önemli noktaya değinmiştir. Bunlar; Kendine olumlu bakış, olumlu düşünme ev olumlu dildir. Olumlu ben imajının özsaygı ve sevgi getireceğini, olumlu düşüncenin olumlu yaklaşımlar doğuracağını ve buna paralel şekilde olumlu dilin de yapıcaı çözümler sağlayabileceğini vurgulamıştır.
BÖLÜM 4: DOĞRULAR VE YANLIŞLAR
Hayat boyu hepimizin yaptığı en büyük yanlışlardan biri kendi düşüncelerimizi arka plana itmektir. Bir çok kez gerek aile gerkse toplum huzurunu korumak için yaparız bunu. Ancak bazı şeyleri unutmamalıyız ki bunlardan birkaçını yazarımız sıralamıştır: Sizin sahip olduğunuz hakkın aynısı karşınızdaki insan için de geçerlidir. Haklar açısından güvenli bir sistemde birbirinin ihtiyaç, düşünce ve duygularına karşılıklı saygı söz konusudur.
BÖLÜM 5:ARASIRA
Güvenli davranabilmek için yazarımız bize bir yol göstermektedir bu bölümde . Öncelikle, Kendimizi ortaya koymakta güçlük çektiğimiz konuları belirleyerek işe başlamamız gerektiğini ifade etmektedir. Hangi konularda aşırı agresif ya da tersine pasif olduğumuzu belirleyip, bunları değiştirebilmek adına yapabileceğimiz bir şeyin olup olmadığını sorgulatmaktadır
BÖLÜM 6: GÖRÜN VE DUYUN
Dinleme ve havadan sudan konuşam sanatı olarak iki alt başlık altında incelenen bu bölümde ise yazar, güvensiz birinin yeni tanıştığı biriyle ya da yeni bir ortama girdiğinde genel tabirle havadan sudan konuşma becerisine sahip olmadığını belirtiyor ve onalrın genelde sadece dinleyici olarak kaldığını bunun da iletişimi zorlaştırdığını dile getiriyor.
BÖLÜM 7: BEDENİN DİLİ
Yazar, kitabın başında da belirttiği agresif ve pasif davranışa bu kez güvenli davranışı da ekleyerek bu 3 davranış arasındaki bedenimize yansıyan farkları ortaya koymuştur, yani bu 3 tür davranışın kendine ait beden dillerinin karşılaştırmıştır. Bu karşılaştırmayı da, ses tonu, hareketler, göz teması, duruş ve yüz ifadesi gibi durumşarı kriter alarak yapmıştır.
BÖLÜM 8: SÖZCÜKLER VE CÜMLELER
Doğrudan ve güvenli iletişim kurabilmek için sözcüklerin ve tabi cümlelerin son derece etkili ve önemli olduğunu vurgulayan yazar, konuşmalarımızın genel olarak mesleki terimlere boğulmamış ve dinleyicinin kültür seviyesinde olması gerektiğini ifade ediyor. Ek olarak gereğinden fazla açıklama yapmanın , ya da fazlaca özür dilemenin olumsuz etki yaratacağını söylüyor. Bunların yerine mesajınıza sahip çıkmanızı ve dürüstlük ve doğallıktan ayrılmamayı öneriyor.
BÖLÜM 9: GÜÇ
Yazara göre 2 tür güç unsuru vardır. Bunlardan ilki konuşma, ikincisi ise duruş gücüdür. Kişiler bu güçlerini en optimal şekliyle kullanabildikleri ölçüde güvenli olurlar. Dış görünüş itibariyle duruşun önemini özellikle vurgulayan yazar, dik durmayı şiddetle önermekte ve eğri büğrü durmanın özsaygı eksikliği olduğunu dile getirmektedir.
BÖLÜM 10: EVET-HAYIR
Yazar bu bölümde son 3 bölümde anlatılanları toparlamış ve birkaç noktayı detaylandırmıştır. Bunlardan ilki bir şey istemek ya da isteği geri çevirmektir. Genellikle zorlandığımız bu durumlarda özellikle bir isteği geri çevirirken aslında bunun kişiye değil sadece bir isteğe karşı ret olduğunu hatırlayıp, kendimizi suçlu hissetmemeliyiz. Ayrıca unutmamalıyız ki karşımızdakinin sahip olduğu hakkın aynısına biz de sahibiz.
BÖLÜM 11: SORUNLU İNSANLAR
Yazar, sorunlu insanlarla doğru ilişkiler kurabilmek için ne yaparlarsa yapsınlar , onların üstesinden gelebileceğimizi düşünmemizi istiyor, ayrıca onların haklarına saygı göstermemizin, ancak kendimizi de ezdirmememiz gerektiğinin altını çiziyor. Sorunlu kişileri öfkeliler, gitmek bilmeyenler, tavşanlar ve eleştirenler olmak üzere kendince sınıflandırıyor ve bunları tanımlıyor.
BÖLÜM 12: HÜNERİNİZİ GÖSTERİN
Son bölümde yazar, artık güvenli davranışlar göstermekle ilgili minik ipuçları veriyor. Eleştirmekten ve takdir etmekten yani başka bir deyişle iltifat etmekten kaçınılmaması gerktiğini vurguluyor. Bunların yaında örenğin bir toplantıda yeri geldiğinde doğru müdahaleler yapılması gerektiğine dair de küçük bir örnek sunuyor.
Sonuç olarak, her ne kadar kitabımız kendine güveni geliştirmek adına bir çok yol göstermiş olsa da bunun okuyarak öğrenilemeyeceğini belirtiyor. Kendimiz için, daha güvenli olabilmek adına küçük hedeflerle işe başlayabileceğimizi söyleyip, cesaaret veriyor. Hayatımızın kontrolünün elimizde olduğunu hatırlatarak da bu yararlı kitaptaki cümlelerini sonlandırıyor.